فطریه خودرا به زندانیان غیرعمد اختصاص دهیم به علاوه استفتائات

فطریه خودرا به زندانیان غیرعمد اختصاص دهیم به علاوه استفتائات علم عدل: بنا به استفتاء بعمل آمده از قریب به اتفاق مراجع عظام تقلید، خیرین خداجو می توانند زکات فطره خودرا به زندانیان غیرعمد تحت حمایت ستاد مردمی دیه هم اختصاص دهند.


به گزارش علم عدل به نقل از روابط عمومی ستاد دیه کشور، پرداخت زکات فطریه همچون اقدامات واجب پایان یک ماه بندگی در ماه رمضان است که مؤمنان بعد از خروج از ایام روزه داری با قید «فوریت در پرداخت» مکلف به پرداخت آن هستند، تا بدینوسیله نیازمندان جامعه را در شادی عید با خود شریک کنند.
در ادای این فرض و در تفسیر مستضعفان امت اسلامی که صرف فطریه به آنها معطوف شده است، افراد بی بضاعت و آبرومندی مانند زندانیان جرایم غیرعمد و در رأس آنها بدهکاران مالی قرار دارند که نه بابت ارتکاب اعمال تبهکارانه بلکه به صرف ناتوانی در تسویه قروض و دیون شخصی با حکم مرجع قضایی روانه بند شده اند. افراد اغلب عائله مندی که نه بابت جنبه عمومی جرایم کیفری بلکه در نوسانات بازار اقتصادی به صرف تنگدستی رهسپار زندان شده اند و نبود پشتوانه مالی و گاهی اعمال مبلغ تاخیر در تادیه حضورشان را در حبس از شمارش روزها و ماه ها به سال کشیده است.
در مورد اختصاص فطریه به این قبیل زندانیان غیربزهکار، امام خامنه ای رهبر معظم انقلاب در جواب استفتائی که در زمان ریاست سید مرتضی بختیاری در کسوت رییس سازمان زندان ها صورت گرفته است، می فرمایند: «این کمک را در صورت موردی می توان به عنوان هدیه به مستند یا خانواده محبوس گرفتار بند بدهند. در اعطای زکات به او یا نماینده اش هم لازم نیست گفته شود که این مبلغ زکات فطره است».
موضوع مصرف زکات فطره برای آزادی زندانیان نیازمند طی سالیان اخیر بسیار مورد سوال بوده و اغلب علما دراین خصوص به ایراد نظر پرداخته اند که بیشتر نظرات بر جواز این اقدام خداپسندانه دایر است.
آیت الله مکارم شیرازی در جواب استفتاء یکی از مؤمنان بر اساس پرداخت زکات فطره برای زندانیان نیازمند نیز چنین پاسخ داده اند: «سؤال: مصرف زکات فطره برای آزادی افراد فقیری که بر اثر اشتباهاتی نظیر بدهکاری و ورشکستگی در زندان بسر می برند، چه حکمی دارد؟ پاسخ: مانعی ندارد».
آیت الله سیستانی هم در این مورد در جواب سؤال رییس اسبق سازمان زندان ها مکتوب فرمودند؛ «اگر فرد زندانی شرایط نیازمندی را دارد پرداخت زکات برای آزادی او مانعی ندارد».
آیت الله نوری همدانی هم به صراحت چنین مسئله اختصاص فطریه به زندانیان غیرعمد را صحه گذاشته اند: «در صورتی که دین از راه غیر معصیت بر ذمه آنها باشد، صرف زکات در راه آزادی این افراد جایز است».
آیت الله بهجت رحمت الله مقابل هم در قبال این سؤال مکتوب، پاسخ همراه و موجزی مرقوم داشته اند که: «مانعی ندارد».
از دیگر علمای سفر کرده به دیار باقی مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی هم پرداخت زکات فطره برای آزادی زندانیان نیازمند را با همین ادبیات تایید نموده و در جواب استفتاء مسولین زندانبانی کشور تحریر فرموده اند: «بلامانع است».
آیت الله وحیدخراسانی در درباره ی پرداخت فطریه برای آزادی زندانیان عنوان داشته اند: «در صورتی زندانی را بشناسید و او فقیر و مستضعف باشد و بابت امر گناه و خلاف شرع به زندان نیفتاده، پرداخت زکات فطره بابت آزادی زندانی بلامانع است».
مرحوم آیت الله جواد تبریزی نیز اختصاص زکات به این امر را با قیودی چون «احوط آنست که فرد محبوس متجاهر به فسق یا تارک الصلوة نباشد» همراه ساخته اند اما در مجموع قریب به اتفاق فقها صرف فطریه به زندانیان را در صورت احراز فقر و نیاز آنها به صراحت تأیید نموده اند.
به همت حجت الاسلام علی مظفری، معاون قضایی قوه قضاییه که قبل از این در کسوت رییس کل دادگستری استان قم همیار ستاد مردمی دیه بودند بتازگی از طرف برخی مراجع دیگر که نام آنها در لیست تجویز کنندگان موضوع اختصاص فطریه به امر حسنه آزادی زندانیان غیرعمد نبود استفتائات مستقلی کسب شده است که در این خصوص آیت الله العظمی علوی گرگانی دایر بر همین سنت مرقوم فرموده اند: «استفاده از صدقات، زکات و ثلث مال وصیت شده در راستای آزادی زندانیان معسر دیات غیرعمد یا بدهی مالی که عاجز از تادیه آن می باشند، مانعی ندارد».
آیت الله جعفر سجانی نیز در پاسخ به این پرسش رییس کل وقت دادگستری و ریاست هیأت امناء ستاد مردمی دیه استان قم اعلام نموده اند: «صرف سهم سادات در مورد استخلاص زندانیان سید بلامانع است و در مورد غیرسید صرف زکات و صدقه و ثلث مشروط بر این است که مصرف معین نداشته باشد، درباره ی هر زندانی که متعهد به وظایف شرعی است کاملا صحیح است».
مرجع عالیقدر آیت الله صافی گلپایگانی هم این طور موید اختصاص وجوهات شرعی به زندانیان جرایم غیرعمد تحت حمایت ستاد مردمی دیه شده اند: «مومنین مجازند از خیرات و مبرات و زکوات و وجوه بریّه دیگر جهت مصارف یاد شده بپردازند و در صورت عدم کفاف از ثلث سهم مبارک امام مقابل السلام استفاده نمایند».
آیت الله جوادی آملی فقیه، فیلسوف و مفسر بزرگ قرآن نیز در متنی این چنین موید اختصاص مبالغ به سود زندانیان غیرعمد شده اند: «پرداخت وجوه شرعیه با رعایت احتیاط و به افراد متدین بلامانع است».
سوال از آیت الله سید موسی شُبیری زنجانی از شش مرجع تقلید فعلی مورد تأیید جامعه مدرسین قم هم پاسخی این چنین به همراه داشته است: «اگر از زکوات، رد مظالم، خیرات عام مبلع مورد نیاز برای آزادی زندانیان جرایم غیرعمد تامین نگردد، پرداخت ثلث سهم مبارک امام مقابل السلام درباب مورد یاد شده جایز است».
در سایه سار نبوت علمای اهل سنت مانند شیخ حسام الدین مجتهدی و ماموستا سید صلاح الدین حسامی هم پرداخت زکات را برای آزادی زندانیان تحت حمایت ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند جایز دانسته اند.
از همین روی در آستانه عید سعید فطر، ستاد مردمی دیه با دعوت از عموم هموطنان تقاضا دارد با پرداخت زکات فطره و دیگر وجوهات شرعی خود در این حوزه نورانی، ضمن استخلاص محکومان جرایم غیرعمد از بند، شادی بخش کانون خانواده نزدیک به ۱۶ هزار زندانی جرایم غیرعمد موجود در سطح ندامتگاه های کشور باشند. اتفاقی که افزون بر پشتیبانی از این اقشار ضعیف در نگاه جامع تر به راستی تضمین کننده سلامت اجتماعی از لوث تعهدیدات اخلاقی و آلام روحی خواهد بود.
با توجه به عدم وجود پایگاه معینی در راستای جمع آوری این وجوه نقدی، نیکوکاران می توانند بمنظور آزادی زندانیان تحت پوشش ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه و کمک به زندانیان نیازمند، فطریه خودرا بوسیله شماره حساب های ۷۴/۷۴ جام بانک ملت (شعبه مرکزی)، ۷۷۷۷ بانک تجارت (شعبه مرکزی) و یا شماره کارت بانک ملی ۶۰۳۷۹۹۱۱۹۹۵۱۷۵۰۳ (بنام ستاد دیه کشور) واریز نمایند.



منبع:

1404/01/11
13:03:37
5.0 / 5
22
تگهای خبر: آزادی , اسلامی , بازار , حبس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
حقوق و وكالت، مشاوره حقوقی آنلاین و خدمات وكالتی
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

alameadl.ir - حقوق مادی و معنوی سایت علم عدل محفوظ است

علم عدل - وکالت و حقوق علم عدل

حقوق و وکالت

علم عدل، عدالت در دسترس همگان. با علم عدل، حقوق خودتون رو به بهترین شکل حفظ کنید