متقاضیان فرزندخواندگی موقت و دائم بخوانند
واگذاری کودکان بدسرپرست به خانواده میزبان بدون نیاز به رای قضایی
علم عدل: معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران با اشاره به اصلاح بخشنامه اجرائی قانون پشتیبانی از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، به سوالاتی درباب شرایط خانواده های داوطلب میزبانی، کودکان مشمول خانواده های میزبان موقت، چگونگی تغییر وضعیت خانواده میزبان به خانواده جایگزین و... پاسخ داد.
فاطمه ارزانیان در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اصلاح بخشنامه اجرائی قانون پشتیبانی از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست که به سبب آن کودکان و نوجوانانی که برمبنای حکم مرجع قضایی شامل دادسرا یا دادگاه جهت نگهداری به بهزیستی سپرده شده اند، برای مراقبت موقت به خانواده های داوطلب سپرده می شوند و در این جهت از ظرفیت مؤسسات مراقبت خانواده محور - که نوعی مؤسسه خیریه با رویکرد جدید هستند - هم جهت شناسایی خانواده داوطلب و نظارت بر وضعیت طفل و نوجوان در آغوش گرم خانواده بهره گیری می شود، اظهار داشت: برنامه مراقبت از کودکان بر حسب شرایط وضعیت کودک متفاوت بوده که بر طبق برنامه سازمان بهزیستی این مساله اولویت بندی شده است.
وی ادامه داد: اولویت اول مراقبت کودک در خانواده زیستی نزد پدر و جد پدری و مادر و وصی بصورت مستقل است. اولویت دوم، مراقبت در خانواده زیستی نزد پدر و جد پدری و مادر و وصی با ضم امین یا ناظر، اولویت سوم، مراقبت در خانواده جایگزین خویشاوند، اولویت چهارم مراقبت در خانواده جایگزین غیر خویشاوند و اولویت پنجم مراقبت مؤسسه ای تا زمان باز پیوند به خانواده زیستی یا واگذاری به خانواده جایگزین خویشاوند یا غیرخویشاوند به ترتیب اولویت (مراقبت توسط مؤسسه مراقبت خانواده محور توسط خانواده میزبان و مراقبت توسط مؤسسه مراقبتی بصورت گروهی با تفکیک سن و جنس به استثناء شیرخوارگاه) است.
چرایی واگذاری کودکان دارای خانواده به عنوان فرزند خوانده
واگذاری کودک به «خانواده میزبان» بدون نیاز به رای مرجع قضایی
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران با اشاره به برنامه های مراقبتی از کودکان فاقد سرپرست موثر یا بی سرپرست، تصریح کرد: چنانچه خانواده زیستی صلاحیت کامل جهت سرپرستی را نداشته باشد، دادگاه با در نظر گرفتن نظریه کارشناسی سازمان بهزیستی، سرپرستی را به آنان واگذار خواهدنمود اما برای کودک امین یا ناظر نیز تعیین می کند. اگر هیچ یک از خانواده زیستی صلاحیت سرپرستی از کودک را حتی با ضم امین یا ناظر نداشته باشد، دادگاه می تواند مسئولیت امین موقت یا قیم را به خانواده جایگزین واگذار کند یا آن که کودک را به متقاضیان فرزندخواندگی بسپارد. همین طور در واگذاری اولویت با بستگان است و در مراقبت کودک توسط خانواده جایگزین شامل بستگان یا غیربستگان، باید کودک با یکی از احکام فرزندخواندگی امین موقت یا قیم سپرده شود.
ارزانیان با اعلان اینکه در فاصله بازپیوند به خانواده زیستی یا واگذاری کودک به خانواده جایگزین، «مراقبت از کودک توسط خانواده میزبان»
صورت می گیرد و در صورتیکه امکان اجرای هیچ یک از برنامه های مراقبتی مذکور نباشد، کودک در مؤسسه بصورت گروهی مراقبت می شود، اظهار داشت: این نوع مراقبت به عنوان راه کاری موقت برای کودک در نظر گرفته می شود. در طول مدت زندگی کودک در مراکز شبانه روزی، تیم مراقبت باید همیشه پیگیری لازم جهت فراهم شدن زمینه های مراقبت نزد خانواده زیستی یا جایگزین را برای او فراهم آورد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران با اشاره به اصلاح بخشنامه اجرائی قانون پشتیبانی از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، اشاره کرد: تامین شرایط بهتر برای رشد و تربیت کودک و نوجوان در خانواده و بهبود پروسه بازپیوند یا واگذاری سرپرستی به خانواده جایگزین از اهداف شیوه نامه اصلاحیه بخشنامه مذکور است.
ارزانیان درباب خاصیت های این مدل مراقبتی، اینطور توضیح داد: این مدل مراقبتی بصورت مؤسسه ای و نحوه مراقبت نگهداری کودک توسط خانواده میزبان است. خانواده میزبان برای این نوع مراقبت باید آموزش های تخصصی را طی نماید.
وی اشاره کرد: سپردن کودک به خانواده میزبان نیاز به دستور یا رأی مرجع قضایی ندارد. کودک راسا توسط بهزیستی یا بوسیله مؤسسه مراقبت خانواده محور به خانواده میزبان سپرده می شود. مراقبت کودک توسط خانواده میزبان موقت بوده و فقط تا زمان باز پیوند به خانواده زیستی یا واگذاری کودک به فرزندخواندگی ادامه پیدا می کند.
چه کودکانی به خانواده میزبان سپرده می شوند؟
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران افزود: البته کودکان مشمول شیوه نامه بخشنامه اصلاحی کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، باید دارای سه شرط باشند؛ سن کودک تا ۱۸ سال تمام شمسی باشد؛ کودک مشمول یکی از بندهای ماده ۸ قانون پشتیبانی از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۲ یا ماده ۳ قانون پشتیبانی از اطفال و نوجوانان مصوب سال ۱۳۹۹ باشد و همین طور مسئولیت نگهداری کودک از طرف دادسرا یا دادگاه به سازمان بهزیستی سپرده شده باشد.
ارزانیان با اشاره به این که کودکان صرف نظر از جنسیت، وضعیت جسمانی و تابعیت مشمول این شیوه نامه هستند، اشاره کرد: کودک و نوجوانی که به جهت داشتن معلولیت، مبتلاشدن به بیماریهای نیازمند پیگیری درمان، بروز حادثه یا آسیب، سابقه مصرف مواد اعتیادآور یا موارد خاص دیگر نیازمند خدمات ویژه حمایتی است و همین طور کودکان مقیم مراکز مداخله در بحران یا شبه خانواده یا توانبخشی یا خانه سلامت و اتباع و حتی کودکان کار (تا تعیین تکلیف نهایی می توان به خانواده میزبان واگذار کرد)، مشمول این شیوه نامه هستند. همین طور کودکانی که در محیط های دیگر نگهداری شوند را می توان تا زمان تعیین تکلیف قطعی آنان در مرجع قضایی به خانواده میزبان سپرد.
شرایط داوطلبان میزبانی از کودک
خارجی های مقیم ایران می توانند مراقبت موقت کودک هم تابعیت خودرا بر عهده بگیرند
وی در بخش دیگری از سخنان خود به شرایط داوطلبان میزبانی اشاره نمود و اظهار داشت: زوجین، دختران و زنان بدون شوهر با داشتن شرایطی همچون سن بالای ۳۰ سال یکی از زوجین یا خانم مجرد، ایمان و تقید به انجام واجبات و ترک محرمات، نداشتن محکومیت مؤثر کیفری با شرایط مندرج در قانون مجازات اسلامی، داشتن اقامت در ایران، داشتن سلامت جسمی و روانی و توانایی عملی و مهارت لازم در مراقبت و تربیت کودک و نوجوان با تأیید پزشک معتمد سازمان، داشتن تمکن مالی مناسب برای پرورش و رفاه نسبی کودک و نوجوان، عدم استعمال مشروبات الکلی و عدم اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان، حسن شهرت به اخلاق، عدالت و امانت داری، استواری خانواده و حسن رفتار اعضای خانواده نسبت به یکدیگر، داشتن فاصله سنی مناسب با کودک و نوجوان، دارا بودن حداقل مدرک دیپلم یکی از زوجین و نیز دختران و زنان بدون شوهر می توانند داوطلب میزبانی باشند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران اشاره کرد: لازم به ذکر است که ازدواج زوجین باید قانونی و دائم باشد. متقاضیان بالای ۵۰ سال ترجیحاً می توانند مراقبت موقت کودکان بالای ۲ سال را بر عهده بگیرند. زوجین، دختران و زنان غیرایرانی دارای مجوز اقامت در ایران می توانند مراقبت موقت کودک هم تابعیت خودرا بر عهده بگیرند.
در چه شرایطی خانواده میزبان می تواند به خانواده جایگزین تغییر وضعیت دهد؟
وی با اشاره به این که خانواده میزبان اساسا با خانواده جایگزین متفاوت می باشد، اظهار داشت: در شرایطی همچون عدم امکان بازپیوند کودک به خانواده زیستی، تمایل خانواده میزبان، مصلحت کودک و نوجوان (کودک سن بالا، کودکان نیازمند پیگیری درمان و کودک دارای معلولیت)، تایید کارگروه شهرستان، ثبت نام در سامانه ملی فرزندخواندگی و درنوردیدن پروسه فرزندخواندگی و ثبت دادخواست در سامانه ثنا قوه قضائیه و صدور رأی سرپرستی توسط دادگاه صالح، خانواده میزبان می تواند به خانواده جایگزین تغییر وضعیت دهد، برای اینکه خانواده میزبان برای میزبانی از کودکان از زمان پذیرش تا بازپیوند یا واگذاری به خانواده جایگزین آموزش های تخصصی دیده و مقرر است بجای مراقبت مؤسسه ای از کودکان گوناگون در خانواده مراقبت کنند. قرار نیست بهزیستی پس از واگذاری کودک به نحوی با خانواده جایگزین خداحافظی کند.
وظایف مؤسسات خانواده محور
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران در پاسخ به سوالی درباب وظایف مؤسسات خانواده محور دراین زمینه نیز اینطور توضیح داد: شناسایی خانواده های داوطلب میزبان بوسیله سامانه مؤسسه و رسانه های گروهی و صدا و سیما تحت نظارت سازمان بهزیستی، مصاحبه و مددکاری اولیه خانواده داوطلب میزبانی، پیشنهاد تطابق شرایط کودک و خانواده پس از بررسی و تهیه گزارش، آموزش تخصصی به کودک و نوجوان و خانواده، جلب مشارکت های مردمی تحت نظارت سازمان، پیگیری پوشش بیمه کودک و خانواده، حمایت مادی از کودک در خانواده میزبان، مشارکت در تهیه برنامه مراقبت از کودک با همکاری خانواده میزبان، سپردن کودک به خانواده میزبان با تنظیم صورت جلسه و اقدامات تخصصی جهت برقراری ارتباط مطلوب طی یک هفته و تحویل برنامه مراقبت، فراهم آوردن شرایط برای دسترسی مناسب کودک و نوجوان دارای توانایی برقراری ارتباط به مددکار اجتماعی، امور مددکاری برای بازپیوند کودک به خانواده زیستی یا خانواده جایگزین، نظارت و ارزیابی دوره ای و موردی بر کودک در خانواده میزبان و ثبت اطلاعات و گزارش در سامانه همچون وظایف این موسسات است.
وظایف خانواده داوطلب میزبانی از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست
ارزانیان در ادامه به وظایف خانواده داوطلب میزبانی از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست اشاره نمود و تصریح کرد: ثبت نام و بارگذاری مدارک هویتی در سامانه ملی فرزندپذیری بر طبق ماده ۳۱ قانون، شرکت در برنامه های آموزشی تربیتی مشاوره و کارگاه های مربوطه در مراکز تعیین شده بر طبق ماده ۳۹، حفظ کرامت و حقوق کودک بر طبق ماده ۵۵، تأمین هزینه های کودک به استثناء کودک و نوجوان دارای شرایط ویژه در صورت درخواست خانواده میزبان بر طبق ماده ۶۷، فراهم کردن شرایط رفاه و تربیت کودک شامل مسکن، تغذیه، پوشاک، آموزش، بهداشت و درمان و فراهم کردن زمینه کشف و شکوفایی استعدادها و ایجاد هویت کودک بر طبق ماده ۵۵، مراقبت از کودک در فضای واقعی یا مجازی بر طبق ماده ۵۷، اطلاع موارد مشکوک و وضعیت مخاطره آمیز و حوادث خاص و ناهنجاری های رفتاری و مشکلات عاطفی کودک به کارشناس بهزیستی یا مددکار اجتماعی مؤسسه و ثبت موضوع در سامانه بر طبق ماده ۵۷، عدم افشای مشخصات و اطلاعات کودک در فضای مجازی و به کارگیری تصاویر وی در شبکه های اجتماعی برای کسب درآمد بر طبق ماده ۵۸، اهتمام در اجرای برنامه مراقبت ویژه از کودک بر طبق ماده ۵۹، همکاری با کارشناس یا مددکار درباب پایش و ارزیابی وضعیت کودک بر طبق ماده ۵۹، بارگذاری گزارش هفتگی وضعیت در صفحه اختصاصی کودک تا زمان راه اندازی سامانه ارائه گزارش با روشی که بهزیستی اعلام نموده است و همکاری با بهزیستی جهت ملاقات کودک با خانواده زیستی جهت بازپیوند یا واگذاری به خانواده جایگزین بر طبق ماده ۵۹ و درج تغییر محل اقامت یا مسافرت در سامانه فرزندپذیری بر طبق ماده ۵۶ از وظایف خانواده میزبانی است.
منبع: علم عدل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب